Ako si vybrať reflexný odev?

Ak pracujete v nebezpečnom prostredí, prípadne pri vykonávaní svojej práce nedokážete vylúčiť nejaké riziko, je dôležité, aby ste mali správny odev a príslušenstvo, ktoré vás vie aspoň sčasti ochrániť. Základom je reflexné oblečenie, ktoré je dôležité nielen pre osoby vykonávajúce práce na cestách, ale aj pre tých, ktorí pracujú napríklad vo večerných hodinách alebo za zníženej viditeľnosti. Ako si však zo širokej ponuky rôznych reflexných pracovných odevov vybrať ten správny? Pripravili sme si pre vás praktický návod.

Čo je reflexné oblečenie?

Ešte predtým, ako sa pustíme do výberu reflexného oblečenia je dôležité, aby sme si zadefinovali, čo vlastne pojem reflexné oblečenie znamená. V jednoduchosti povedané, ide o výstražné oblečenie, ktoré je charakteristické vysokou viditeľnosťou aj v zhoršených podmienkach.

Reflexné oblečenie sa vyrába zo špeciálnej fluorescenčnej látky, ktorá sa dopĺňa viacerými retroreflexnými prvkami. Takáto kombinácia vám zaručuje, že vás bude vidieť dobre nielen v tme, ale aj v prípade hustej hmly, sneženia či dažďa.

Retroreflexné prvky a fluorescenčná látka sa navzájom skvelo dopĺňajú, pretože okrem výhod majú aj určité mínusy. Fluorescenčný materiál nájdete len v žltej a oranžovej farbe. Výborne ho vidno cez deň, počas súmraku, dažďa a svitania. Problém je však v tom, že v tme ho takmer nevidno.

Na druhej strane, retroreflexné prvky si poradia aj s tmou, pretože na to, aby ich bolo dobre vidno, potrebujú svetlo, ktoré následne odrážajú. Za súmraku, svitania alebo počas noci si ich preto v prípade šoférovania auta hneď všimnete.

Používanie reflexného oblečenia

Používanie reflexného oblečenia upravuje zákon. Nosiť by ste ho mali vtedy, keď vám pri pracovaní hrozí nejaké riziko alebo poškodenie zdravia z dôvodu zhoršenej viditeľnosti, ktoré zamestnávateľ nedokáže odstrániť. V takýchto prípadoch by vám reflexný pracovný odev mal poskytnúť sám zamestnávateľ, a to úplne bezplatne.

Reflexný odev, ktorý vám zamestnanec poskytne, musí byť dostatočne viditeľný pre prostredie, v ktorom pracujete. Okrem toho musí byť spracovaný tak, aby vás bolo vidieť zo všetkých strán.

H5901_001

Typy reflexných odevov

Na Slovensku delí reflexné odevy na niekoľko základných typov norma. Niektorí sa po minulé roky mohli stretnúť s normou EN 471 + A1 z roku 2007 a normou EN471: 2003. Tieto normy sú staršie a môžu sa použiť len na odevy vyrobené v dobe ich platnosti. Po novom ich totižto nahradila norma EN ISO 20471, ktorej cieľom je zaručiť tú najlepšiu viditeľnosť a bezpečnosť pri práci.

Norma EN ISO 20471 rozdeľuje reflexné odevy do troch základných tried. Každá trieda pritom definuje úroveň ochrany podľa viditeľnosti zamestnanca. Okrem toho taktiež informuje o tom, v akom prostredí by sa mal odev využívať a ako by mali byť jednotlivé reflexné prvky na odeve rozmiestnené.

Norma ďalej vymedzuje aj reflexné farby, ku ktorým sa radia:

  • oranžová,
  • žltá,
  • červená.

Informáciu o triede by ste mali nájsť pri každom jednom reflexnom odeve, spravidla na štítku alebo v návode na použitie. Výrobca je totižto zo zákona povinný uvádzať túto informáciu.

Triedenie reflexných odevov podľa triedy

Poďme však na samotné triedenie reflexných odevov podľa triedy. Pre lepší prehľad sme si pre vás pripravili praktickú tabuľku.

 

 

Trieda 1

Trieda 2

Trieda 3

Fluorescenčný materiál

minimálne 0,14 m²

minimálne 0,50 m²

minimálne 0,80 m²

Retroreflexný materiál

minimálne 0,10 m²

minimálne 0,13 m²

minimálne 0,20 m²

Typ odevu

 

pracovné vesty, pracovné nohavice

pracovné bundy, pracovné kombinézy, pracovné dvojdielne súpravy

Použitie

V prípade, že je rýchlosť dopravného prostriedku menšia alebo sa rovná 30 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie.

V prípade, že je rýchlosť dopravného prostriedku menšia alebo sa rovná 60 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie.

V prípade, že je rýchlosť dopravného prostriedku väčšia ako 60 km/h a daný používateľ je pasívnym používateľom komunikácie.

Ktorú triedu zvoliť?

Nie každý si vie na základe uvedenej tabuľky a normy vybrať správny typ reflexného odevu. Práve preto prikladáme ešte prikladáme zopár praktických tipov:

  • Trieda 1 – určená je pre pracovníkov, ktorí nevykonávajú svoju prácu na pozemných komunikáciách alebo v koľajiskách. Výrobky s označením číslo 1 by si mali zaobstarať len tí, ktorí pracujú na miestach, kde rýchlosť auta či iného dopravného prostriedku nie je vyššia ako 30 km/h.
  • Trieda 2 – určená je pre pracovníkov, ktorí sa pravidelne pohybujú na cestách, pozemných komunikáciách a v koľajiskách, kde rýchlosť dopravného prostriedku nie je vyššia ako 60 km/h.
  • Trieda 3 – ide o ideálnu voľbu pre tých, ktorí vykonávajú svoju prácu na cestách, koľajiskách a pozemných komunikáciách, kde nie je obmedzená rýchlosť. Vhodná je napríklad pre cestárov.

Ako je to s nosením reflexných odevov mimo pracoviska?

Reflexné odevy nie sú určené len na nosenie počas práce v nebezpečnom prostredí. Obliecť si ich môžete aj mimo pracoviska. Robiť by tak mali chodci a bežci za zlej viditeľnosti a vo večerných hodinách. Okrem toho by na reflexné odevy nemali zabúdať ani cyklisti, ktorí majú od 1. januára 2014 povinnosť nosiť reflexné prvky alebo odev za zníženej viditeľnosti mimo obce aj priamo v nej.

Ak ako chodec alebo bežec nechcete nosiť celý reflexný odev, napríklad bundu alebo vestu, zaobstarajte si reflexnépásiky. Tie nezaberajú veľa miesta v kabelke alebo batohu, takže ich môžete mať neustále pri sebe.