Pracovná a bezpečnostná obuv – poznáte rozdiel?

Pracovná a bezpečnostná obuv – poznáte rozdiel?

V oblasti predaja pomôcok na rôzne druhy manuálnych prác ste sa určite mnohokrát stretli s pojmami ako sú bezpečnostná či pracovná. Môže ísť o obuv alebo aj o iné vybavenie. Pri týchto dvoch pojmoch však treba vnímať niekoľko základných rozdielov, aby ste napríklad pre svojich zamestnancov mohli vybrať to, čo je správne. V tomto článku sa však zameráme predovšetkým na obuv a vysvetlíme si základný rozdiel medzi pracovnou a bezpečnostnou obuvou.

Pri pracovnej obuvi sa môžete stretnúť s rôznymi značkami a symbolmi a bez toho, aby ste vedeli, čo znamenajú, pravdepodobne nebudete vedieť, čo kúpiť. Tieto symboly totiž definujú úroveň a prvky ochrany obuvi, o čom sa môžete dočítať v ďalšom článku.

Práve pracovná a bezpečnostná obuv sa líši v označovaní, ale aj normách, ktoré spĺňa a v neposlednom rade aj v niekoľkých bezpečnostných prvkoch. Na začiatok – základný rozdiel v označovaní – pretože pracovná obuv býva označená písmenom O a bezpečnostná obuv písmenom S.

Pracovná obuv musí vždy spĺňať podstatu, ktorá je zadefinovaná normou EN ISO 20347. Zvyčajne k písmenu o prináležia aj ďalšie symboly alebo číslice, ako je (OB, O1, O2, O3, O4, O5). Dôležité je však vedieť, že označenie pracovnej obuvi začína vždy písmenom O. Takáto obuv zvyčajne nebýva vybavená ochrannou špicou, pretože to nie je potrebné. Práve tento fakt je zadefinovaný v norme EN ISO 20347, a tým pádom táto obuv nechráni nohu pred nárazom a stlačením.

Oproti tomu je bezpečnostná obuv vyrábaná podľa normy EN ISO 20345, ktorá hovorí o tom, že bezpečnostná obuv musí byť vybavená bezpečnostnou špičkou, vďaka čomu sa zaručí odolnosť voči nárazom s maximálnou energiou až 200 joulov a pred stlačením do 15 kN. Bezpečnostná obuv môžete byť označená aj ďalšími symbolmi, ako SB, S1, S2, S3, S4, S5.

Už chápete, aký je základný rozdiel medzi týmito dvomi druhmi obuvi? Určite na základe toho budete vedieť lepšie vybrať pomôcky pre seba či vašich zamestnancov.

 

Krátky slovník pracovnej a bezpečnostnej obuvi

 

 

Pokiaľ máte skúsenosti s nákupom bezpečnostnej a pracovnej obuvi, možno už viete, že pracovná obuv býva označená symbolom O a bezpečnostná obuv symbolom S. Každý z týchto dvoch druhov obuvi musí spĺňať presné normy, ktoré ho zaradia do príslušnej kategórie. Možno však u nás nastane nemilé prekvapenie, ak zistíte, že táto obuv nebýva označená len týmito dvomi symbolmi, ale aj mnohými ďalšími. Preto sa teraz vďaka nám lepšie zorientujete medzi jednotlivými symbolmi a kategóriami.

Pracovná obuv so symbolom O má za sebou zvyčajne aj ďalšie písmeno či číslo. Je to jednoducho preto, že vďaka tomuto označeniu je hneď jasné, aké kritériá spĺňa.

Ak je pracovná obuv označená symbolom OB, na jednej strane spĺňa požiadavky, ktoré sú zadefinované normou pracovnej obuvi, ale tiež spĺňa ďalšie požiadavky, ktoré sa týkajú predovšetkým tvaru obuvi, ďalej jej zvršku, podšívky, jazyka, podošvy, ale tiež jej celkového prevedenia. Základná charakteristika je nasledovná:

Ak je pracovná obuv označená symbolom O1 – je to obuv OB, ale okrem toho má uzavretú zadná časť, antistatické vlastnosti a absorbuje energiu v päte;

Pracovná obuv s označením O2 – spĺňa predchádzajúce vlastnosti  O1, ale má navyše odolnosť voči prieniku a absorpcii vody;

Ak je pracovná obuv označená symbolom O3 – má vlastnostni O1 aj O2 a navyše má odolnosť proti prepichnutiu a podošvu s dezénom;

Pracovná obuv s označením O4 – v tomto prípade ide celogumenú alebo celoplastovú pracovnú obuv. Táto obuv však musí spĺňať základné požiadavky ako OB a naviac musí absorbovať energiu v päte a mať antistatické vlastnosti;

No a nakoniec pracovná obuv s označením O5 – ide jedná sa o celogumenú alebo celoplastovú pracovnú obuv, ktorá spĺňa požiadavky označenia O4 a navyše má odolnosť proti prepichnutiu a podošva s dezénom.

Je vidieť, že pochopiť rozdiely medzi jednotlivými kategóriami nemusí byť také zložité. Každá ďalšia dopĺňa tú predchádzajú, prípadne sa kombinujú.

 

 

 

Poďme teraz k bezpečnostnej obuvi, ktorá je označená symbolom S. Nájdete tu však aj ďalšie symboly, ktoré znamenajú doplňujúce vlastnosti tejto obuvi.

Ak je bezpečnostná obuv označená symbolom SB – v tomto prípade musí obuv spĺňať základné požiadavky, ktoré definuje príslušná norma bezpečnostnej obuvi a týkajú sa tvaru, zvršku, podšívky, jazyka, podošvy a celkového prevedenia;

Ak je bezpečnostná obuv označená symbolom S1 – spĺňa tie isté vlastnosti ako obuv SB, ale navyše má uzavretú zadnú časť, antistatické vlastnosti a absorbuje energiu v päte;

Bezpečnostná obuv, ktorá je označená S2 – spĺňa vlastnosti totožné s S1, ale navyše má odolnosť voči prieniku a absorbcii vody;

Bezpečnostná obuv s označením S3 – má vlastnosti S2, ale tiež má odolnosť voči prepichnutiu a podošvu s dezénom;

Ak je bezpečnostná obuv označená symbolom S4 – ide o celogumenú alebo celoplastovú bezpečnostnú obuv, ktorá musí spĺňať základné požiadavky ako SB a naviac musí absorbovať energie v päte a mať antistatické vlastnosti;

Ak je bezpečnostná obuv označená symbolom S5 - ide o celogumenú alebo celoplastovú bezpečnostnú obuv rovnako ako S4, ale navyše má odolnosť proti prepichnutiu a podošvu s dezénom.

Bezpečnostná a pracovná obuv býva niekedy označená aj ďalšími skratkami. Tu sú základné definície:

Ak ide o podošvu a spodnú časť obuvi:

P: podošva proti prepichnutiu (obuv s označením napríklad: S1P);

HRO: odolnosť podošvy proti kontaktnému teplu;

FO: odolnosť podošvy proti palivovým olejom;

HI: izolácia spodnej časti obuvi proti teplu;

CI: izolácia spodnej časti obuv proti chladu;

E: energia pohlcujúca pätu.

Zvršok:

WRU: odolnosť zvršku voči prieniku a absorpcii vody;

CR: odolnosť zvršku proti prerezaniu.

Celá obuv:

WR: odolnosť celej obuvi pred preniknutím vody;

M: ochrana nártu;

AN: ochrana členkovej kosti.

Elektrické vlastnosti:

C: vodivá obuv;

A: antistatická obuv;

I: elektricky izolačná obuv.

Odolnosť proti pošmyknutiu:

SRA: obuv odolná proti pošmyknutiu na keramickej podlahovej dlaždici s roztokom SLS;

SRB: obuv je odolná proti pošmyknutiu na oceľovej podlahe s glycerínom;

SRC: obuv má odolnosť proti pošmyknutiu na keramickej podlahe s SLS  a oceľovej podlahe s glycerínom.

Už sú vám jasné jednotlivé rozdiely? Veríme, že určite a že vďaka tomuto článku si budete vedieť lepšie vybrať bezpečnostnú alebo pracovnú obuv.